Revista presei

Revista presei 29 august – 1 septembrie 2016

PORT CONSTANȚA

31 August 2016 / Valeriu Nicolae Ionescu a demisionat din fruntea CN APM Constanța / Observator Constanța 

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) Constanţa SA are un nou director, în persoana lui Dan Ticilichi. Acesta îi ia locul lui Valeriu Nicolae Ionescu, cel care și-a prezentat demisia din funcție, dar va rămâne membru în consiliul de Administrație al CN APM Constanţa. Ionescu s-a aflat în fruntea companiei din 2013, în momentul alegerii sale ca director venind cu un CV impresionant în consultanță și management, nu însă și experiență în domeniul maritim. În octombrie, acest an, mandatul său la conducerea companiei expira.

http://observator.ro/valeriu-nicolae-ionescu-a-demisionat-din-fruntea-cn-apm-constanta-395868.html

01 Septembrie 2016 / Mai întâi Șerban, acum Ionescu – Nicoale Dan Tivilichi, noul director al  CN APM Constanța SA / Ziua Constanța

Valeriu Nicolae Ionescu nu mai este director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa (CN APMC). Atribuţiile sale au fost preluate de directorul adjunct, Nicolae Dan Tivilichi.

„Conform deciziei Consiliului de Administraţie din data de 29 august, începând cu data de 1 septembrie, Valeriu Nicolae Ionescu îşi încheie activitatea în funcţia de director general al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. Conform aceleiaşi decizii a Consiliului de Administraţie, atribuţiile acestei funcţii vor fi preluate interimar, de la 1 septembrie 2016, de către directorul general adjunct al companiei, dl. Nicolae Dan Tivilichi, până la organizarea unei noi proceduri de selecţie a managementului privat, potrivit Legii 111/2016 pentru aprobarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice“, se arată în comunicatul CN AMPC.

Reamintim că Nicolae Dan Tivilichi fusese numit director adjunct în locul lui Decebal Şerban. Născut pe data de 29 iulie 1965, Nicolae Dan Tivilichi a absolvit Universitatea „Dunărea de Jos“ Galaţi, Facultatea de Nave, secţia Maşini şi Instalaţii Navale. A mai urmat cursurile „Management pentru funcţiile de conducere“, la ICEM Bucureşti, şi „Legislaţie şi operaţiuni vamale“, la Şcoala Română de Afaceri a CCI Galaţi. Din CV-ul său aflăm că a ocupat funcţiile de proiectant la APTRP – Mittal Galaţi, şef de secţie la Serviciul Logistică – Mittal Galaţi, director general la SC Hidrotehnica Galaţi, director de management la SC Euroest SRL Constanţa, administrator la SC General Eximtour SRL. Acesta susţine că a fost direct implicat în următoarele construcţii: Sulina – apărări de maluri (2005), Pod Isaccea, etapa I (2005-2006), reparaţii pasaj CF Brăila, consolidare hală de măcinare – Alum Tulcea, alimentare cu apă pe strada Alum Tulcea, dana de descărcare agregate de carieră în portul Olteniţa Lafarge, două poduri şi două punţi pietonale la Slănic Moldova, Bacău, staţie de neutralizare a apelor uzate – rezervor prefabricat 1.000 mc – Alum Tulcea, pod pe DC 50 în comuna Vişani.

Averea şi interesele
Nicolae Dan Tivilichi a fost preşedintele Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi. Potrivit declaraţiei de avere completate în anul 2015, Nicolae Dan Tivilichi deţine un teren intravilan de 355 mp, cumpărat în anul 2007, o casă de 110 mp, dobândită în 2007, şi un apartament de 52 mp, dobândit în 1994, în dreptul căruia a trecut cota parte de 0%. Precizăm că apartamentul şi casa nu apar în declaraţia de avere completată în anul 2013. Toate bunurile imobile sunt situate în Galaţi.

Noul director al CN APM conduce un automobil Ford Mondeo, fabricat în 2001. Nicolae Dan Tivilichi a contractat în anul 2006 un credit de 24.500 de euro, scadent în 2026. În calitate de administrator al CN APPM SA Galaţi, a câştigat 41.300 de lei. De asemenea, a mai obţinut 12.584 de lei de la SC General Eximtour SRL.

În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza CV-ul şi declaraţiile de avere şi interese ale lui Nicolae Dan Tivilichi.

Nicoleta BACIU

http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/mai-intai-serban-acum-ionescu-nicolae-dan-tivilichi-noul-director-al-cn-apm-constanta-sa-documente-605479.html

01 Septembrie 2016 / Nicolae Dan Tivilichi, noul director al Portului Constanţa / Cuget Liber

AConform deciziei Consiliului de Administraţie din data de 29 august 2016, începând cu data de 1 septembrie, Valeriu Nicolae Ionescu îşi încheie activitatea în funcţia de director general al Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa.

Conform aceleiaşi decizii a Consiliului de Administraţie, atribuţiile acestei funcţii vor fi preluate interimar, de la 1 septembrie 2016, de către directorul general adjunct al companiei, Nicolae – Dan Tivilichi, până la organizarea unei noi proceduri de selecţie a managementului privat, potrivit Legii 111/2016 pentru aprobarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

http://www.cugetliber.ro/stiri-economie-nicolae-dan-tivilichi-noul-director-al-portului-constanta-298138?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Economie&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Economie

31 August 2016 / Investiţie importantă de la Constanţa, ignorată de guvern / Replica On line

„Informăm acţionarii şi potenţialii investitori cu privire la faptul că SC Socep SA a depus la Ministerul Finanţelor Publice un proiect de investiţii în valoare de 141.435.591 lei în vederea obţinerii unui ajutor de stat conform Hotărârii de Guvern nr. 807/2014. Proiectul de investiţii viza extinderea şi modernizarea capacităţii de operare a cerealelor pe Molul II din Portul Constanţa. Conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice în data de 29.08.2016, proiectul de investiţii al Socep SA nu a fost selectat pentru finanţare”, se arată într-un raport emis ieri de compania constănţeană. Socep SA este deţinută de verii Niculae şi Ion Duşu şi a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 62.665.648 lei şi un profit net de 11.058.759 lei, cu 447 angajaţi.

Rocsana CRISTEA

http://www.replicaonline.ro/romania-ofera-ajutoare-de-stat-numai-strainilor-investitie-in-portul-constanta-ignorata-de-guvern-288811/

31 August 2016 / SOCEP, refuzat de Guvern: nu primeşte ajutoare de stat / Observator Constanta

Una din cele mai mari companii de manipulări de mărfuri din Portul Constanţa, SOCEP, a apelat la Ministerul de Finanţe Publice (MFP), pentru a obţine sprijin pentru derularea unui proiect de investiţii. Potrivit directorului general al societăţii, Marius Barbarino, proiectul depus la MFP avea o valoare de 141.435.591 lei. Se dorea astfel obţinerea unui ajutor de stat în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr.807/2014, banii urmând să fie cheltuiţi pentru extinderea şi modernizarea capacităţii de operare a cerealelor pe Molul II din Portul Constanţa.

Într-o informare transmisă acţionarilor, pe piaţa de capital, directorul general Marius Barbarino transmite că, în conformitate cu informaţiile publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice în data de 29 august, proiectul de investiţii al SOCEP SA nu a fost selectat pentru finanţare.
HG 807/2014 prevede ca statul să acorde ajutoare pentru proiectele cu impact major în economie. Plaja ajutoarelor se poate face în perioada 2015-2023, în limita bugetului alocat anual. Bugetul maxim al schemei este de 2,7 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro, anual alocându-se 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro.

Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 150. În 2015, prin această hotărâre au fost finanţate de la buget nouă societăţi, niciuna din judeţul Constanţa. Anul trecut, SOCEP a realizat o cifră de afaceri de 62.665.648 lei şi un profit net de 11.058.759 lei.
La începutul lunii iulie, societatea s-a confruntat cu o grevă de avertisment, sindicatul reprezentantiv reclamând refuzul conducerii de a negocia un nou contract colectiv de muncă.

Netty Dumitrache

http://observator.ro/stiri-economie-socep-refuzat-de-guvern-nu-primeste-ajutoare-de-stat-395678.html

31 August 2016 / 621 milioane lei, sprijin pentru companii din afară România oferă ajutoare de stat numai străinilor. Investiţie în Portul Constanţa, ignorată de guvern / Replica On line

România oferă ajutoare de stat numai străinilor, în timp ce investiţia masivă a unei companii autohtone din Constanţa a fost ignorată de guvernanţi. Nu mai puţin de 621 milioane de lei, echivalentul a 130 de milioane de euro, vor pleca din bugetul de stat al românilor în conturile a şase multinaţionale, în timp ce alte 30 de cereri au fost respinse.
Pirelli, Arctic, Clariant Products, Robert Bosch, Safe Med International şi Alu Menziken sunt cele şase companii care au fost selectate de Ministerul Finanţelor pentru a primi ajutoare de stat în valoare de 621 milioane lei. Cel mai mare ajutor de stat, în valoare de 163 milioane lei urmează să fie acordat companiei Arctic, care a anunţat că va folosi banii pentru construcţia unei noi fabrici de electrocasnice. Alte 30 de companii au fost respinse, se arată pe site-ul Ministerului de Finanţe. „Din 36 de proiecte de investiţii au fost selectate şase în valoare totală de 2,28 de miliarde de lei.

Ajutorul de stat solicitat se ridică la 621,4 milioane de lei. Urmează ca, în maximum 45 de zile lucrătoare de la publicarea listei, să fie analizate cele şase cereri de acord pentru finanţare şi anunţate rezultatele finale”, spun reprezentanţii Ministerului de Finanţe. Cererile totale de acord pentru proiectele depuse de cele 36 de companii arată o valoare a investiţiilor de 5,47 miliarde de lei. Ajutorul de stat total solicitat a fost de 1,98 miliarde de lei, în condiţiile în care bugetul total al sesiunii este de 638 de milioane de lei. Printre companiile refuzate de guvern este Socep SA Constanţa, unul din cei mai mari operatori portuari, cu capital integral românesc.

Investiţie importantă de la Constanţa, ignorată de guvern
„Informăm acţionarii şi potenţialii investitori cu privire la faptul că SC Socep SA a depus la Ministerul Finanţelor Publice un proiect de investiţii în valoare de 141.435.591 lei în vederea obţinerii unui ajutor de stat conform Hotărârii de Guvern nr. 807/2014. Proiectul de investiţii viza extinderea şi modernizarea capacităţii de operare a cerealelor pe Molul II din Portul Constanţa. Conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice în data de 29.08.2016, proiectul de investiţii al Socep SA nu a fost selectat pentru finanţare”, se arată într-un raport emis ieri de compania constănţeană. Socep SA este deţinută de verii Niculae şi Ion Duşu şi a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 62.665.648 lei şi un profit net de 11.058.759 lei, cu 447 angajaţi.

Rocsana CRISTEA

http://www.replicaonline.ro/romania-ofera-ajutoare-de-stat-numai-strainilor-investitie-in-portul-constanta-ignorata-de-guvern-288811/

01 Septembrie 2016 / Comănescu, Grup Servicii Petroliere: Căutăm partener pentru perimetrele din Marea Neagră. Afacerile sunt afaceri / Ziarul Financiar

Gabriel Comănescu, omul de afaceri constănţean care controlează compania de foraj marin Grup Servicii Petroliere, spune că este în cautarea unor parteneri pentru dezvoltarea celor două perimetre petroliere din Marea Neagră pe care le-a preluat anul trecut de la irlandezii de la Petroceltic.

În vara anului trecut, Comănescu a devenit singurul antreprenor român implicat direct în explorarea offshore de resurse minerale, un domeniu dominat de greii din industrie, aşa cum este cazul americanilor de la ExxonMobil sau al ruşilor de la Lukoil.

Comănescu deţinea deja o cotă de 20% în perimetrul EX-27 Muridava şi 30% din blocul EX-28 Est Cobălcescu, prin intermediul firmei Petromar Resources SA. Ceilalţi parteneri în cadrul proiectului de explorare, respectiv firma canadiană Sterling Resources şi cea britanică Beach Petroleum, au cedat propriile participaţii către Petroceltic, care ulterior a vândut întreg „pachetul“ către Comănescu. Tranzacţia cu Petroceltic, a cărei valoare nu a fost anunţată, i-a adus astfel omului de afaceri controlul complet asupra celor două blocuri de explorare.
„Avem două perimetre pentru care vom face o reinterpretare a datelor. Căutăm partener. Până la urmă, afacerile sunt afaceri. Mai trebuie şi o rundă de foraje pentru a avea o imagine completă“, a declarat Gabriel Comănescu.

Roxana Petrescu

http://www.zf.ro/companii/comanescu-grup-servicii-petroliere-cautam-partener-pentru-perimetrele-din-marea-neagra-afacerile-sunt-afaceri-15637930

 

ECONOMIE

29 August 2016 / Camera de Comerţ a României, studiu privind aşteptările mediului de afaceri / Cuget Liber

Camera de Comerţ şi Industrie a României invită managerii firmelor româneşti să participe la sondajul Eurochambres Economic Survey 2017, completând un chestionar privind aşteptările lor pentru anul viitor, potrivit unui comunicat al Camerei.

Lucrarea repre-zintă un studiu calitativ privind aşteptările mediului de afaceri, bazat pe răspunsurile a peste 60.000 de companii active în statele Europei.

„Eurochambres Economic Survey este realizat anual şi reprezintă un material de referinţă la nivel european, deoarece se bazează pe previziunile oamenilor de afaceri, care s-au dovedit a fi, de-a lungul timpului, un indicator obiectiv. În acest context, suntem onoraţi să invităm firmele din România să completeze chestionarul (…) şi să îl transmită Camerei de Comerţ şi Industrie a României, la adresa de e-mail petru.saca@ccir.ro, până la data de 10 octombrie 2016″, se mai arată în comunicat.

În chestionar, oamenii de afaceri sunt invitaţi să specifice care sunt previziunile lor privind activitatea companiei în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, investiţiile, vânzările interne, exporturile, provocările pe care le văd pentru dezvoltarea firmei, precum şi gradul de încredere privind evoluţia afacerilor în anul viitor.

 

http://www.cugetliber.ro/stiri-economie-camera-de-comert-a-romaniei-studiu-privind-asteptarile-mediului-de-afaceri-297813

30 August 2016 / Dragu: Avem în vedere scheme de ajutor de stat de circa 1 milion de euro ca să sprijinim firmele românești
 / Profit.ro

Ministerul de Finanțe pregătește o schemă de ajutor de stat de circa un milion de euro dedicată firmelor mai mici, astfel încât să vină în sprijinul capitalului autohton, a declarat ministrul de resort Anca Dragu.

„Nu putem introduce un instrument fiscal dedicat firmelor cu capital autohton, este împotriva reglementărilor europene. Ce vom face ca să ajutăm firmele românești: avem în vedere scheme de ajutor de stat de valoare mai mică, de circa 1 milion de euro, la care ne așteptăm să vină mai ales firmele românești, mai mici. Firmele străine vin de regulă la schema pentru ajutoare mari de stat. Vom elabora acest instrument în colaborare cu Ministerul Economiei, pentru a sprijini firmele mai mici, cu capital autohton”, a declarat Ministrul de Finanțe, Anca Dragu, în exclusivitate la Realitatea TV.

http://www.profit.ro/stiri/dragu-avem-in-vedere-scheme-de-ajutor-de-stat-de-circa-1-milion-de-euro-ca-sa-sprijinim-firmele-romanesti-15557376