Informatii utile

Portul Constanta

Cel mai mare port maritim din Romania si al patrulea ca marime din Europa, Portul Constanta ocupa o suprafata de 3.926 hectare, dintre care 1.313 hectare uscat si 2.613 hectare apa, avand o lungime desfasurata a zonei perimetrale externe de peste 30 de kilometri intre municipiul Constanta si sudul localitatii Agigea.

Fiind situat pe rutele a 3 coridoare de transport pan-european care leaga Marea Nordului de Marea Neagra prin culoarul Rhin-Main-Dunare, portul Constanta beneficiaza de o pozitionare geografica avantajoasa. Pozitionarea avantajoasa, este confirmata si de rolul major pe care il are in cadrul retelei europene de transport intermodal, fiind localizat la intersectia rutelor comerciale care leaga pietele tarilor fara iesire la mare din Europa Centrala si de Est cu regiunea Transcaucaz, Asia Centrala si Orient.

Fiind atat port maritim, fluvial cat si turistic, ofera o serie de avantaje precum:

  • port multifunctional cu facilitati moderne si adancimi ale apei bazinului portuar suficiente pentru acostarea celor mai mari nave care trec prin Canalul Suez;
  • centru de distributie a containerelor catre porturile din Marea Neagra;
  • facilitati moderne pentru navele de pasageri;
  • conexiuni bune cu toate modalitatile de transport: feroviar, rutier, fluvial, aerian si conducte;
  • statutul de zona libera, care permite stabilirea cadrului general necesar pentru facilitarea comertului exterior si a tranzitului de marfuri catre/dinspre Europa Centrala si de Est.

Portul Constanta are o capacitate de operare anuala de aproximativ 120 milioane tone, fiind deservit de 156 de dane, din care 140 sunt operationale.

In anul 2015, portul a inregistrat un trafic de 56 milioane de tone de marfurisit 14,374 nave au facute scala in port, dintre care 32% nave maritime (4605) și 68% nave fluviale (9,769). 59% din volumul de marfa din port este vracul solid, in ultima perioada, cerealele reprezentand cea mai importanta categorie de marfa care a trecut prin port. Portul Constanța opereaza de asemenea, aproximativ 12 milioane de tone de marfuri vrac lichid și in jur de 4 milioane tone de marfuri generale. In plus, acest port este cel mai mare port de containere la Marea Neagra datorita Terminalului de Containere Constanța Sud-DPWorld, deschis în 2004 si care, in 2012 a operat 97% din volumul de marfuri containerizate din port.

Scopul nostru ca si organizatie patronala, in care activeaza in prezent 35 de agenti economici din Portul Constanta, este sa crestem fluxul de marfuri, sa utilizam cat mai bine capacitatile portului Constanta, astfel incat sa promovam portul si sa-l mentinem la un nivel competitiv pe pietele in domeniu.