Revista presei

Miniştrii transporturilor din Uniunea Europeană, videoconferinţă pe tema măsurilor impuse de pandemia de coronavirus/ Lucian Bode a susţinut stabilirea de urgenţă a unor coridoare de transport care să permită operatorilor să îşi desfăşoare activitatea – Revista presei 18 – 19 martie 2020

 

Port Constanța

19.03.2020

 

Miniştrii transporturilor din Uniunea Europeană s-au reunit, miercuri, în videoconferinţă pentru a identifica soluţii menite a elimina blocajele care au intervenit în ultima perioada în transportul rutier precum şi dificultăţile cu care se confruntă celelalte moduri de transport, din cauza crizei generate de noul coronavirus. Lucian Bode a susţinut stabilirea de urgenţă a unor coridoare de transport care să permită operatorilor să îşi desfăşoare activitatea.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Transporturilor, ministrul Lucian Bode a solicitat omologilor din Uniunea Europeană şi reprezentanţilor Comisiei Europene stabilirea de urgenţă a unor coridoare de transport care să permită operatorilor din industria de profil să îşi desfăşoare activitatea la un nivel cât mai apropiat de cel optim.
Totodată, pentru a veni în sprijinul operatorilor de transport, ministrul Lucian Bode a precizat că măsuri precum exceptarea de la Regulamentul (CE) nr.561/ 2006, privind perioadele de conducere şi de odihnă ale conducătorilor auto, pentru transportul rutier naţional şi internaţional de mărfuri, pentru o perioadă de 30 de zile, pe care România a implementat-o de astăzi, trebuie identificate şi aplicate cu celeritate.

”Un alt subiect de interes a fost posibilitatea de a sprijini mediului de afaceri, dar şi companiile de stat prin aplicarea unor instrumente comunitare de finanţare, astfel încât activitatea să nu le fie grav afectată de această criză. În cadrul discuţiilor ministrul Lucian Bode a precizat că este necesară facilitatea circulaţiei rutiere, feroviare şi navale a mărfurilor prin toate punctele de frontieră, inclusiv cele închise publicului, pentru asigurarea bunei aprovizionări cu medicamente, produse alimentare, carburanţi şi alte produse de primă necesitate”, a transmis Ministerul.

Subliniind faptul că sistemele de transport sunt alături de sistemele financiar-bancar şi cel energetic, linii vitale pentru economia europeană ce trebuie obligatoriu menţinute funcţionale, ministrul Lucian Bode a prezentat o parte din măsurile care au fost deja luate:

• sistarea transportului internaţional de persoane pe relaţia cu Italia;
• stabilirea seturilor de măsuri (sanitare, referitoare la echipamentul de protecţie, verificarea medicală etc) pe care şoferii care transportă mărfuri cu autocamioane de peste 3,5t trebuie să le respecte pentru ca, în momentul intrării pe teritoriul României, să nu intre în autoizolare sau carantină. Măsura a fost necesară pentru a nu fi blocate transporturile la frontiera României;
• suspendarea tuturor curselor spre şi dinspre Italia şi Spania pentru 14 zile;
• carantinarea navelor din zonele roşii pentru 14 zile
• suspendarea anumitor trase feroviare de călători până la 31 martie 2020.

Totodată ministrul român a prezentat principalele soluţii care pot fi aplicate la nivelul european, soluţii ce asigură funcţionarea optimă a industriei de transport naţională şi europeană:

• Menţinerea coridoarelor de marfă pe reţeaua principală (CORE TEN-T) pe toate modurile de transport;
• Operaţionalizarea imediată a unui Punct Focal de Comunicare pentru menţinerea fluxurilor de Marfă la nivelul Comisiei Europene şi în contact cu Ministerele Transporturilor din toate statele membre pentru a facilita comunicarea, dar şi informarea companiilor de transport şi a populaţiei în timp real;
• Solicitarea, către Statele Membre, de menţinere a transportului de marfă pe Dunăre, cu controale efectuate doar prin sistemul electronic RIS;
• Susţinerea unor măsuri coordonate, la nivelul UE, în vederea adoptării unei decizii de prelungirea valabilităţii documentelor navigatorilor care se află la bordul navelor şi nu au posibilitatea debarcării şi repatrierii, pentru 6 luni.
• Derogarea temporară a aplicării Regulamentului nr.317/2019 pentru a ţine cont de situaţii excepţionale precum este impactul crizei COVID-19 asupra furnizorilor de servicii de navigaţie aeriană, care au pierderi semnificative.

”În aceste zile Uniunea Europeană trebuie să îşi demonstreze, în primul rând, coeziunea şi multitudinea de valori comune care stau la baza ei. Astăzi trebuie să acţionăm unitar pentru că numai aşa toţi cetăţenii europeni vor avea de câştigat. Cel mai important câştig va fi să putem să asigurăm, chiar dacă ne confruntăm cu o situaţie dificilă, funcţionarea economiilor europene. Cred că suntem de acord cu toţii că zona transporturilor este poate cea mai importantă componentă a economiei noastre. Dacă nu avem această zonă funcţională toate industriile pot intra în colaps. De aceea vreau să ajungem la găsirea unor soluţii pe care, de comun acord să le punem imediat în aplicare. Am discutat şi cu reprezentanţii industriei de transport din România şi împreună cu aceştia am găsit, în transportul rutier, o soluţie posibilă şi relativ uşor de implementat prin stabilirea unor coridoare de transport care să fie utilizate de industria de profil. Totodată trebuie stabilite seturile de măsuri pe care transportatorii să le respecte, astfel încât tranzitul în zonele de graniţă să se efectueze cât mai rapid. Aceste măsuri coroborate cu accesarea unor scheme de ajutor de stat pentru toate modurile de transport vor menţine industria de profil la un nivel ce va permite ca la încheierea acestei perioade de crize, sectorul transporturilor să înregistreze un reviriment rapid”, a spus ministrul Lucian Bode.
https://www.news.ro/economic/ministrii-transporturilor-uniunea-europeana-videoconferinta-tema-masurilor-impuse-pandemia-coronavirus-lucian-bode-sustinut-stabilirea-urgenta-unor-coridoare-transport-permita-operatorilor-isi-1922403118002020032019307112

 

Marinarii și companiile de navigație se află într-o situație fără precedent. Timp de 30 de zile a fost suspendat orice schimb de echipaj din cauza imposibilității efectuării lor, în actualul context al crizei globale provocată de Covid-19. Aproximativ un milion de marinari se confruntă cu probleme, câteva mii fiind români. Totodată, sunt purtate discuții despre problemele grave cu care se confruntă transportul maritim, prin decizia multor țări de interzicere a circulației și închiderea granițelor.

Toate sindicatele europene sub reprezentarea ETF, Federației Europene a Transportatorilor au ridicat problema majoră cu care se confruntă transporturile europene. În acest sens a fost înaintată o scrisoare către Comisarul pentru Transporturi din cadrul Comisiei Europene, Adina-Ioana Vălean.

„Transportul maritim este extrem de important, pentru că dacă acesta se blochează putem ajunge în situația blocării economiei mondiale cu tot ce înseamnă aprovizionarea de alimente, medicamente, echipamente, ș.a.m.d. Transportul maritim este coloana vertebrală a economiei mondiale. Noi avem un grup de comunicare pentru marinari și multe dintre porturi sunt blocate. Armatorii au nevoie de oameni la navă. Ei nu pot pleca, unii sunt în depășiri de contracte și fiind o situație de urgență trebuie găsite soluții de urgență.”, a declarat, pentru „Replica”, Ovidiu Cupșa, președintele CERONAV.

În acest sens se solicită excepții pentru navigatori de la măsurile de interzicere a circulației instituite de statele europene. Navigatorii sunt foarte importanți pentru menținerea în funcțiune a sectorului maritim și a schimburilor comerciale și de aceea repatrierea navigatorilor trebuie asigurată în deplină siguranță.

O altă problemă discutată este aceea legată de datele de valabilitate ale certificatelor de competență și a actelor de identitate a navigatorilor care aung să expire sau chiar au expirat.

„90% din marfuri au o componentă de transport naval. Pe de-o parte cererea ITF-ului este de reducere a restricțiilor, să încerce facilitarea schimburilor de echipaj și a circulației libere a echipajelor, iar cererea pe care am transmis-o secretarului general se referă la prelungirea pentru situațiile existente și viitoare de întârziere a schimburilor. Sunt marinari la navă care au plecat cu certificate cu o anumita validitate și pentru că s-au sistat schimburile, vor ajunge în situația expirării certificatelor la navă. Atunci, la un control pot fi găsiți neconformi și debarcați”, a mai precizat Ovidiu Cupșa.

https://www.replicaonline.ro/alerta-un-milion-de-marinari-sunt-intr-o-situatie-disperata-se-poate-bloca-economia-mondiala-423126/

 

Rotterdam, cel mai mare port din Europa, se așteaptă ca fluxurile de marfă în 2020 să se situeze “considerabil sub cele 470 milioane de tone din 2019” pe măsură ce epidemia de coronavirus se extinde în Europa, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt Leon Willems.
Epidemia din China a redus deja traficul de marfă cu 2 milioane de tone lunar, însă impactul va fi mai mare pe măsură ce economiile din Europa sunt afectate pe rând, a explicat Willems.

“Am spus anterior că epidemia din China va reduce volumele de marfă cu 2 milioane tone. Acum există și estimări economice pentru UE care indică o contracție a economiei cu 1% în loc de o creștere de 1,5%. În virtutea acestor informații, cifrele pentru 2020 vor fi semnificativ mai mici față de estimarea inițială” a afirmat Willems.

Exporturile Chinei s-au contractat cu 17% în ianuarie și februarie, cauza acestui declin fiind “un num[r mai mic de zile lucrătoare, suspendarea producției și restricții de traffic impuse după declanșarea epidemiei Covid-19” au explicat economiștii UBS, citați de către Financial Times.

https://www.intermodal-logistics.ro/impact-covid-19-volume-de-marfa-sub-estimari-in-portul-rotterdam-in-2020

 

Prin definiție, sindicatele sunt forme de existență a solidarității între oameni. Astăzi, în condițiile excepționale ale pandemiei de coronavirus, organizațiile profesionale trebuie să fie mai active decât oricând, să vină în sprijinul lucrătorilor, atât cu fapta, cât și cu sfatul.
Chiar dacă au fost nevoite să își adapteze activitatea la exigențele preveniri riscului de transmitere a virusului, Sindicatul Liber al Navigatorilor și Inspectoratul ITF România au rămas pe „baricade”, pentru a veni oricând în sprijinul marinarilor români aflați pe mare și al echipajelor navelor sosite în porturile maritime românești.

„În continuare, suntem preocupați de problemele navigatorilor. Asigurăm informarea lor prin intermediul site-ului organizației și prin mijloacele de comunicare. Am înființat grupe de lucru și primim telefoane la orice oră din zi și din noapte.

Sindicatul are un rol foarte mare în perioada aceasta. Suntem contactați atât de navigatori, cât și de familiile lor. Zilnic primim 20 – 30 de telefoane. La această oră, familiile celor aflați în voiaj sunt îngrijorate și ne solicită informații despre posibilitatea schimbului de echipaj, despre restricțiile și pericolele existente. În calitate de inspector ITF lucrez și în port, dar merg și la bordul navelor care nu sunt în carantină. Încercăm să rezolvăm toate problemele ivite”, a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber”, Adrian Mihălcioiu, președintele SLN și șef al Inspectoratului ITF România.

Închiderea granițelor și aeroporturilor în Europa, dar și din alte țări ale lumii a făcut ca schimburile de echipaje să se efectueze cu mare greutate. Din acest motiv, sunt marinari care se confruntă cu situații disperate și au nevoie de ajutorul SLN și al ITF.

„În prezent, avem cazul unui navigator care a ajuns în Spania și a rămas blocat acolo, neavând unde să stea. Hotelurile fiind rechiziționate, el a ajuns să stea pe stradă. Încercăm, împreună cu Ministerul de Externe și ITF, să-l ajutăm. Dar va trebui să stea în Spania, în loc să vină acasă.

De curând a venit un navigator din China, via Dubai și Londra. Fusese cu nava într-o zonă care nu era afectată de epidemie. Pentru că la sosirea în țară, pe aeroport, nimeni nu l-a îndrumat ce să facă, a sunat la sindicat. I-am recomandat să se autoizoleze și să informeze autoritatea sanitară. Navigatorul a venit singur cu mașina până la Constanța și s-a dus direct la un apartament pe care îl deține. Soția îi lăsase alimente și cele de trebuință. Familia locuiește în altă locație. Apoi, navigatorul a anunțat Direcția de Sănătate Publică, informând-o că a venit din China și s-a autoizolat. Omul nu are simptome, dar este conștient că trebuie să stea departe de ceilalți o perioadă.

În prezent, multe agenții de crewing și-au închis porțile; personalul lor a fost trimis în concediu sau lucrează de acasă. La companiile de navigație cu care avem contracte, schimburile de echipaje au fost suspendate pentru moment, așteptându-se să se vadă cum vor evolua lucrurile. În prezent, cei de la bordul navelor sunt în siguranță, iar cei de acasă trebuie să respecte măsurile de securitate sanitară”, a relatat liderul de sindicat.

https://www.cugetliber.ro/stiri-economie-familiile-navigatorilor-aflati-pe-mare-suna-ingrijorate-la-sln-398652?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Economie&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Economie

 

18.03.2020

 

Ministrul Transporturilor afirmă că autorităţile fac tot posibilul ca sectorul transporturilor să fie cât mai puţin afectat de pandemia de coronavirus şi va solicita miercuri în cadrul Consiliului miniştrilor pentru Transporturi din Uniunea Europeană adoptarea măsurilor necesare instituirii coridoarelor de marfă pe reţeaua principală TEN-T.

„Facem tot ceea ce este posibil ca sectorul transporturilor să fie cât mai puţin afectat de criza COVID-19. În ultimele zile am facilitat reîntoarcerea în ţară a peste 10.000 de autocamioane, multe dintre ele fiind blocate în Italia, Slovenia şi Ungaria. Celula de criză din Ministerul Transporturilor funcţionează neîntrerupt, având rezultate din ce în ce mai bune şi fiind în deplină coordonare cu reprezentanţii Ministerul Afacerilor Externe, dar şi cu reprezentanţele diplomatice ale României în statele membre UE. Mâine voi solicita oficial în cadrul Consiliului miniştrilor pentru transporturi din UE (TTE) adoptarea măsurilor necesare instituirii coridoarelor de marfă pe reţeaua principală TEN-T. Omologii mei trebuie să înţeleagă faptul că transportul de marfă nu poate fi sistat, dacă ne dorim ca economia Uniunii Europene să rămână în echilibru. Avem nevoie de scheme de ajutor de stat viabile, prin care să ajutăm industria de profil să depăşească această situaţie fără precedent. Avem nevoie de predictibilitate, omogenitate şi de o comunicare mult mai bună între statele membre UE”, a scris ministrul, marţi seara pe pagina sa de Facebook.

Pandemia de coronavirus a dus la scăderea, în medie, cu 15%-30% a transportului rutier internaţional de mărfuri efectuat de firmele româneşti, iar efectele se vor vedea în 3-4 săptămâni, când peste jumătate dintre companiile de transport rutier din România îşi vor declara insolvenţa, potrivit estimărilor Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

În contextul măsurilor luate pentru diminuarea efectelor produse de noul coronavirus, transportatorii români au solicitat Guvernului excluderea şoferilor profesionişti care operează transporturi rutiere internaţionale de la măsura izolării la domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile aplicată de CNSSU tuturor persoanelor asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de cazuri, precizează UNTRR într-un comunicat.

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/03/17/bode-omologii-mei-trebuie-sa-inteleaga-faptul-ca-transportul-de-marfa-nu-poate-fi-sistat-daca-ne-dorim-ca-economia-ue-sa-ramana-in-echilibru–468596

 

La data de 30 iulie 2019, România avea 30.885 de navigatori atestați pentru sectorul maritim, din care: 4.749 ofițeri aspiranți (cadeți), 6.994 ofițeri maritimi de nivel operațional, 8.669 ofițeri maritimi de nivel managerial, 807 ofițeri maritimi portuari și 9.666 nebrevetați. Dintre aceștia, 14.000-15.000 se află pe mare, pe diferite nave străine, în orice moment.

Plasarea lor în flota mondială este asigurată de 116 agenții de crewing autorizate. 21 dintre acestea, însumând 60% din piața de forței de muncă marinărești a României, sunt membri ai Asociației Naționale a Agențiilor de Crewing din România.

– Domnule Romeo Stavăr-Vergea, cum afectează criza coronavirusului munca și viața navigatorilor români? Mai pot fi efectuate schimburile de echipaje?

– În momentul de față, acestea se efectuează cu mare dificultate. Multe porturi și aeroporturi interzic sau pun în carantină cetățenii europeni. Sunt companii de management și armatori care au suspendat, unele pe perioadă determinată, altele până la un aviz ulterior, schimburile de echipaj din cauza restricțiilor de pe aeroporturi și de la frontierele multor state. O problemă cu care ne confruntăm la nivelul asociației este schimbarea situației foarte rapid de la o zi la alta. Este posibil ca un navigator să fie trimis din țară pentru schimbul de echipaj în alt port al lumii, iar până să ajungă la navă, se schimbă reglementarea pe aeroporturi. Omul este blocat, fiind nevoit să se întoarcă acasă.

– Ce se întâmplă cu agențiile de crewing? Mai funcționează, mai lucrează cu navigatorii în aceste condiții?

– Probabil că, gradual, tot mai multe companii vor suspenda schimburile de echipaje pentru navigatorii europeni în perioada următoare, ca urmare a anunțurilor primite de la armatori. În România, sunt multe agenții în care, la acest moment, se lucrează de acasă sau parțial de acasă, cu efective reduse. Și Autoritatea Navală Română a redus programul de lucru cu navigatorii, limitându-l la situațiile urgente, semnalate de companiile de crewing (pentru eliberări și prelungiri de valabilitate a documentelor).

– Contractul de îmbarcare al navigatorilor aflați la bordul navelor va fi prelungit? Cu câte luni?

– În prezent, în funcție de armator, durata de ambarcare este de două luni (în sectorul off-shore) până la șase luni. Media ambarcării pentru navigatorii români este de patru – cinci luni. Din nefericire, unii dintre navigatori vor fi nevoiți să își prelungească contractele, din motive ce nu depind de companiile angajatoare. Desigur, sunt afectați și navigatorii de acasă, care și-au terminat rezervele financiare și care doresc să se îmbarce.

– Cum se rezolvă cazurile speciale, neprevăzute, de la bordul navelor?

– Cazurile speciale de pe nave (accidente, îmbolnăviri, probleme foarte grave apărute în familie) vor fi tratate punctual de către armatori. Probabil vor fi analizate cu atenție și vor fi căutate soluții, pentru că, la momentul acesta, a găsi o rută pe care să repatriezi pe cineva sau să trimiți pe cineva într-un port devine, de la o oră la alta, tot mai dificil. În acest moment, cel mai dificil lucru cu care s-ar putea confrunta o companie este să îmbarce un marinar fără să știe că e infectat cu coronavirus și, la bord, acesta să îl transmită celorlalți membri ai echipajului. Mijloacele de asigurare a asistenței sanitare pe navă nu se pot compara cu cele de la uscat. O navă aflată în mijlocul oceanului nu poate suna la 112 să vină ambulanța.

– Este posibil așa ceva? Navigatorii nu sunt examinați medical înainte de a pleca pe mare?

– Navigatorii nu fac vizita medicală înainte de plecarea în fiecare voiaj. Avizul medical, care poate fi valabil un an sau doi ani, reflectă situația la momentul eliberării. Din momentul efectuării vizitei medicale și până la momentul sosirii la bordul navei, se poate întâmpla orice. În plus, nu se fac teste de coronavirus la cerere, nu se fac nici pe aeroporturi, iar pentru cei ce îl fac durează câteva zile până obțin rezultatul.

https://www.cugetliber.ro/stiri-economie-navigatorii-romani-sunt-prizonieri-si-8221-pe-mare-398568?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Economie&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Economie

 

În condițiile crizei coronavirusului, Blocul Național Sindical le solicită angajatorilor următoarele:

– să inițieze discuții cu reprezentanții sindicatelor în vederea identificării unor soluții pentru a proteja sănătatea salariaților, precum și pentru identificarea unor soluții pentru a depăși actuala situație de criză, inclusiv în procesele de identificare a riscurilor și de elaborarea a măsurilor de prevenire;
– să acorde prioritate măsurilor de protecție a sănătății lucrătorilor implicați în activitățile și lanțurile de aprovizionare. Solidaritatea cu angajații este esențială în această perioadă, respectarea drepturilor fiind un aspect cheie în acest context;
– să se asigure că măsurile de protecție și planurile de sănătate sunt în vigoare și sunt respectate fără excepție;
– să asigure plata salariilor în cazul tuturor lucrătorilor, așa cum au fost convenite prin negocieri colective;
– să garanteze accesul la concediu plătit, medical sau de concediu de odihnă, din prima zi de concediu, pentru toți lucrătorii amenințați sau infectați cu Covid-19;
– să ofere programe de lucru personalizate pentru fiecare lucrător, limitând astfel expunerea acestora la risc.

„România modernă se confruntă cu cea mai mare criză din existența ei, facem un apel la responsabilitate adresat tuturor instituțiilor statului, dar în egală măsură și angajatorilor, pentru respectarea cu strictețe a drepturilor lucrătorilor și pentru protejarea sănătății acestora, implicit din perspectivă economică şi a siguranței locurilor de muncă.

Cu foarte puțin timp în urmă, angajatorii din România reclamau lipsa forței de muncă pentru a-și pune în practică planurile de afaceri; azi, avem nevoie de o dovadă a respectului pe care angajatorii și instituțiile statului îl poartă lucrătorilor și familiilor acestora”, au transmis reprezentanţii Blocului Naţional Sindical.

https://www.cugetliber.ro/stiri-economie-solicitarile-blocului-national-sindical-catre-angajatori-398570?utm_source=cugetliber&utm_medium=site&utm_content=sectiune-Economie&utm_campaign=Articole%20sectiune%20Economie

 

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat, în terminalul din Portul Constanța Sud Agigea, un nou container cu deșeuri.
„În continuarea cercetărilor efectuate în cazul celor 25 de containere descoperite în terminalele de containere din porturile din Constanța și terminalul din Chitila, în data de 17.03.2020, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat, în terminalul din Portul Constanța Sud Agigea, un container expediat de către aceeași firmă din Marea Britanie, iar firma importatoare fiind aceeași de pe raza municipiului București”, potrivit Gărzii de Coastă.

Prin urmare, o echipă formată din polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud Agigea, comisari din cadrul Gărzii de Mediu și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au efectuat controlul fizic asupra mărfurilor din container. Astfel, autoritățile abilitate în cauză, au constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală figurează ca fiind produse de uz casnic, acestea erau de fapt deșeuri inutilizabile.

După efectuarea controlului, a fost luată măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României a produselor respective, fiind reintroduse în container pentru a fi expediate în țara de origine.

„Reamintim că în cauză, sunt cercetați doi cetățeni români, în vârstă de 36, respectiv 33 de ani și un cetățean britanic, în vârstă de 34 de ani, iar polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de exportul sau importul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu și folosirea de acte nereale la autoritatea vamală”, mai precizează sursa citată.

https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/garda-de-coasta-inca-un-container-cu-deseuri-descoperit-in-portul-constanta-sud-agigea-714905.html

 

Economie

18.03.2020

 

În momentul de față sunt mai multe marfare blocate la graniță, potrivit informațiilor Club Feroviar, din cauza deciziei autorităților de a închide mai multe puncte de trecere a frontierei, dintre care două sunt vitale pentru transportul feroviar de mărfuri. Transportatorii privați cer redeschiderea lor.

Toată atenția opiniei publice a fost captată în ultimele zile de problemele pe care le-au avut transportatorii rutieri români în cursele prin Uniunea Europeană. Cu probleme similare se confruntă însă și transportatorii feroviari, care sunt afectați de o decizie a autorităților.
Potrivit informațiilor furnizate Club Feroviar de Organizația Patronală a Societăților Feroviare Private din România (OPSFPR), punctele de trecere a frontierei importante pentru traficul de marfă sunt Stamora Moravița, Curtici, Episcopia Bihor, Valea lui Mihai, Halmeu, Dornești, Cristești Jijia, Galați Larga, Giurgiu și Calafat.

Ei bine, două dintre acestea, Stamora Moravița și Valea Lui Mihai, spre Serbia, respectiv Ungaria, se regăsesc în Anexa la Hotărârea nr. 8 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului coronavirus. Prin această Hotărâre, care are putere de lege, au fost închise mai multe puncte de trecere a frontierei (rutiere și/sau feroviare), printre care și cele două menționate.

Marfare blocate la graniță. Patronatele cer redeschiderea frontierelor și măsuri de sprijin din partea autorităților

”Organizația noastră și cei mai importanți membri ai săi fac demersuri pentru deblocarea situației. Am luat legătura cei care se ocupă de transportul feroviar, cu Direcția de Transport Feroviar din cadrul Ministerului Transporturilor, și urmează să se ia măsuri în acest sens”, a declarat pentru Club Feroviar președintele OPSFPR, Vasile Șeclăman.

El a precizat că, în contextul epidemiei de coronavirus, ar trebui luate și alte măsuri pentru sprijinirea transportatorilor feroviari. În acest sens, Șeclăman a precizat că este necesar adoptarea unor facilități fiscale, cum ar fi amânarea plății impozitelor cu trei până la șase luni de zile, în funcție de cât va dura epidemia de coronavirus.

Din cauza lipsei de personal medical, nu se mai pot obține unele avize. Se cere prelungirea valabilității lor

O altă problemă cu care se confruntă societățile de transport feroviar se referă la avizarea și autorizarea personalului.

”Din cauza insuficienței personalului medical, nu se mai pot elibera certificatele AFER (Autoritatea Feroviară Română – n.red.) și nici nu se mai pot face evaluările psihologice pentru personalul feroviar. În aceste condiții, ar trebui elaborat un proiect de ordin prin care să se prelungească valabilitatea acestor certificate și autorizări până după ce trece epidemia de coronavirus”, a mai spus Vasile Șeclăman.
Totodată șeful OPSFPR a subliniat necesitatea găsirii unei soluții pentru a asigura libera circulație a mecanicilor de locomotivă și a personalului de tren în trafic internațional.

Ministerul Transporturilor vine în sprijinul operatorilor feroviari de persoane și de mărfuri

Ministerul Transporturilor a precizat că va analiza solicitările operatorilor feroviari de mărfuri și de persoane, astfel încât activitatea să fie afectată cât mai puțin de epidemia de Covid 19.

”Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, prin Direcția de Transport Feroviar, se preocupă să găsească cele mai bune măsuri pentru ca transportul feroviar de persoane și de mărfuri să treacă în cele mai bune condiții de acestă perioadă dificilă. Nu trebuie să fie obstrucționat lanțul de aprovizionare cu mărfuri, mai ales cele strict necesare populației și industriei, condiții în care trebuie realizată o prioritizare a transporturilor pentru anumite tipuri de mărfuri, în condiții de siguranță. Populația trebuie să dea dovadă de înțelegere și să limiteze deplasările la cele de strictă necesitate, atât cu trenul, cât și cu metroul”, au declarat pentru Club Feroviar surse din cadrul MTIC.

Marfare blocate la graniță. Transportatorii de mărfuri cer redeschiderea a două puncte de frontieră

 

Multe companii sufera din cauza perturbarilor din supply chain pe anumite segmente din cauza restrictiilor de transport, potrivit Institutului de management in Supply Chain, mai ales ca in momentul de fata numarul infectiilor cu Covid-19 la nivel european l-a depasit pe cel inregitrat in China.

Impactul devastator pe care Covid-19 il are asupra comertului global si in supply chain continua sa escaladeze.

Pe masura ce disponibilitatea de marfa creste in China, implementarea regulilor de distantare si izolare sociala pentru a contribui la reducerea raspandirii virusului, ameninta cresterea economica si cererea in Europa si America de Nord.

Cel mai recent buletin informativ al Sea Intelligence avertizeaza ca, pe masura ce evenimentele din Europa si America de Nord se deterioreaza, transportul de containere ar putea sa se confrunte cu un scenariu similar celui din timpul crizei economice din 2009. Asta ar duce la o scadere a volumelor de 10%, egala cu 17 milioane TEU la nivel global.

„Problema reala este de fapt impactul pe care situatia il va avea pe termen lung, nu doar prin diminuarea puterii de cumparare a populatiei, ci si reducerea dorintei companiilor de a comanda bunuri in primul rand, cat si a capacitatii pentru achizitii din cauza problemelor de lichiditate financiara care vor aparea“, a explicat analistul Sea Intelligence. „Exista un risc evident al unor falimente“.

Companii din Europa si SUA se confrunta cu probleme in supply chain generate de inchiderile fabricilor din China pentru o period extinsa de timp, incepand cu ianuarie.

Mark Lewis, CEO Netalico Commerce si expert in eComert, a declarant pentru Lloyd’s Loading List ca efectul a fost unul in lant, in ciuda faptului ca unele fabrici din Asia si-au reluat activitatea, si asta din cauza intarzierilor initiale aparute in livrarea de bunuri.

„In acest punct, stocurile comerciantilor se reduc si sunt in imposibilitatea de a reface stocurile, iar asta le va afecta profitabilitatea, cel putin in trimestrul urmator“, a explicat Mark Lewis.

75% dintre companiile participante la studiu nu au avut inca probleme din cauza perturbarii lantului de aprovizionare, iar mai mult de 80% cred ca organizatia va experimenta astfel de probleme din cauza Covid-19.

https://www.traficmedia.ro/ro/289-ambele-limbi/romana/news/2020/14886-covid-19-creste-impactul-in-supply-chain.html

 

Pandemia de coronavirus a închis granițele în interiorul și în afara Uniunii Europene și, pe bună dreptate, foarte mulți oameni se întreabă acum: cum mai pot fi aprovizionate țările membre cu alimente sau produse medicale?

Info pe scurt

Este dovedit prin studii ale organizațiilor care se ocupă de sănătatea publică (OMS, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) că închiderea frontierelor nu este una dintre cele mai eficiente metode pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
Comisariatul pentru Transporturi al Comisiei Europene va discuta miercuri cu miniștrii transporturilor din statele membre despre adoptarea unui set comun de măsuri care să permită fluxul de mărfuri pe marile coridoare europene.
Una dintre măsuri ar fi eliminarea obligativității șoferilor de tiruri să iasă din cabină și să se odihnească în afara camionului.
În prezent, există blocaje în anumite granițe și de 20 de ore. Blocajele reprezintă un risc pentru sănătate și de infectare mult mai mare decât fluidizarea traficului.
Pe lângă culoarele de mărfuri la nivel european, se vor face și culoarele umanitare de tranzit pentru persoanele care vor să tranziteze țările care au granițe închise. Aceste persoane vor fi lăsate să ajungă la punctul de destinație și supuse acolo regulilor de carantină.
Comisia Europeană lucrează la un pachet de soluții financiare pentru companiile aeriene care sunt lovite de criză.

Pot unele țări europene să ia măsuri protecționiste, astfel încât să nu mai permită tranzitul de alimente sau bunuri de larg consum către statele vecine? A fost cu adevărat lăsată singură Italia să se descurce în aceste zile?

În același timp există cetățeni care au fost surprinși în străinătate și se întreabă cum se mai pot întoarce acasă după ce au fost închise granițele.

Am stat de vorbă despre toate aceste subiecte cu Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, care face parte și din echipa de răspuns a Comisiei Europene la extinderea epidemiei de coronavirus.

Unul din principiile fundamentale ale UE este cel al liberei circulații a mărfurilor, persoanelor și serviciilor. Cum se mai aplică acest principiu într-o Uniune Europeană în care țările și-au închis granițele?

Libera circulație este o necesitate chiar în vremuri de criză. Cu atât mai mult în vremuri de criză. Pentru că dacă transportul de mărfuri, care este coloana vertebrală a UE, se oprește sau tușește atunci economia UE se oprește.

https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23730475-interviu-adina-valean-despre-transporturile-din-timpul-epidemiei-coronavirus.htm

 

19.03.2020

 

În această noapte Guvernul României a remis pe adresa noastră de e-mail proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în ședința din 18 martie, care s-a terminat azi noapte, la ora 03.00.

Iată, în continuare, lista integrală a acestor documente:

I. MĂSURI NECESARE APLICĂRII DISPOZIŢIILOR DECRETULUI NR.195/2020 PRIVIND INSTITUIREA STĂRII DE URGENŢĂ PE TERITORIUL ROM NIEI

1. ORDONANȚĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2

2. HOTĂRÂRE privind aplicarea prevederilor Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ

3. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind unele măsuri fiscal bugetare

4. HOTĂR RE privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii

II. ORDONANŢE DE URGENŢĂ

5. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal

III. HOTĂRÂRI

1. HOTĂRÂRE pentru modificarea limitelor valorice privind componenţele de aprobare a documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor /proiectelor de investiţii noi, a documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii, respectiv a notelor de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente celorlalte categorii de investiţii incluse la poziţia C <> care se finanţează, potrivit legii, din fonduri publice

2. HOTĂRÂRE pentru modificarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.534/2007 privind înfiinţarea, atribuţiile, competenţele şi modul de funcţionare ale Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări şi reglementarea operaţiunilor de finanţare, garantare şi asigurare efectuate de Banca de Export-Import a României EXIMBANK-S.A în numele şi contul statului

3. HOTĂRÂRE pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.634/2015 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice

4. HOTĂRÂRE privind actualizarea valorii de inventar a unor bunuri aflate în domeniul public al statului şi în concesiunea Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti ”Metrorex”- S.A, unitate aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, prevăzute în anexa nr.16 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

5. HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.108/2019 pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia

6. HOTĂRÂRE privind stabilirea unor măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2019/515 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 privind recunoaşterea reciprocă a mărfurilor comercializate în mod legal în alt stat membru şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 764/2008

7. HOTĂRÂRE pentru completarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 264/2003 privind stabilirea acţiunilor şi categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor şi limitelor pentru efectuarea de plăţi în avans din fonduri publice

8. HOTĂRÂRE privind actualizarea valorii de inventar a imobilului 3589 aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, trecerea unei părţi din acesta constituită din construcţii, din domeniul public în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcţiune şi casării acestora şi modificarea anexei nr.4 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului

9. HOTĂRÂRE privind închirierea unor spaţii aflate în domeniul în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Justiţiei

10. HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Regiei Autonome ”Monitorul Oficial”

11. HOTĂRÂRE pentru suplimentarea bugetului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020

12. HOTĂRÂRE privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020

13. HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 pentru Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

14. HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii „Telecomunicaţii C.F.R.” S.A., aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor

15. HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” -S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor

16. HOTĂRÂRE privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2020 al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „C.F.R.Călători” – S.A. aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor

17. HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 941/2013 privind organizarea şi funcţionarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională

18. HOTĂRÂRE pentru aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., a terenului forestier în suprafaţă de 19,9842 ha, în vederea realizării obiectivului de interes naţional şi utilitate publică „Drum expres Craiova-Piteşti şi legăturile la drumurile existente”, tronsonul 2, aflat pe raza localităţilor Slătioara, Balş, Milcov şi Slatina, din judeţul Olt

19. HOTĂRÂRE privind aprobarea ocupării temporare din fondul forestier naţional a terenului în suprafaţă de 16,8810 ha, de către Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A. Mediaş, pentru proiectul de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale „Conductă de transport gaze naturale DN 250 Pojorâta – Vatra Dornei”

20. HOTĂRÂRE privind acordarea cetăţeniei române domnului „Oskin Anatolii”

21. HOTĂRÂRE privind acordarea cetăţeniei române doamnei „Tolmacheva Anastasia”

22. HOTĂRÂRE privind acordarea cetăţeniei române doamnei „Chirkova Elena”

IV. MEMORANDUMURI

1. MEMORANDUM cu tema: Aprobarea participării domnului Sandu Costea, Vicepreşedinte ANAF, subsecretar de stat, în calitate de membru al Consiliului de administraţie al Regiei Autonome Autoritatea Aeronautică Civilă Română

V. NOTE

1. NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Comunei Luna, judeţul Cluj, în scopul adoptării unei hotărâri ce are ca obiect transmiterea unor imobile situate în extravilanul comunei Luna, în suprafaţă totală de 3.384 mp, compusă din suprafaţa de 1.058 mp din Drumul Comunal 24 identificat cu nr.cadastral 53701, suprafaţa de 1.511 mp din Drumul de Exploatare 452 identificat cu nr.cadastral 50603 şi o suprafaţă de 815 mp dintr-un canal, identificat cu nr.cadastral 50598, din domeniul public al comunei Luna, judeţul Cluj, în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naţionale, pentru a fi utilizate ca drumuri de circulaţie interioară şi pentru desfăşurarea activităţilor specifice în cadrul imobilului 1833 aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale

2. NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Judeţean Cluj, în scopul adoptării unei hotărâri ce are ca obiect transmiterea unui imobil în suprafaţă de 32.629 mp, situate pe teritoriul administrativ al comunei Luna, judeţul Cluj, identificat în cartea funciară a comunei Luna, judeţul Cluj nr.56597, nr.cadastral 56597, care constituie o parte din Drumul Judeţean 150 A, poziţionat între km.0+688 şi km 2+658, din domeniul public al judeţului Cluj, în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naţionale, pentru a fi utilizat ca drum de acces închis circulaţiei publice, la incinta imobilului 1833, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/lista-privind-proiectele-de-acte-normative-adoptate-sau-de-care-guvernul-a-luat-act-in-sedinta-de-aseara-715061.html

 

De pe o zi pe alta și la Constanța crește numărul persoanelor aflate în carantină și în izolare la domiciliu. Ieri, Constanța se apropia de 1400 de locuitori aflați în izolare, 100 de carantinați și 15 cazuri confirmate pozitiv cu Covid 19.

Prefectul județului Constanța, George Niculescu spune că această creștere se datorează faptului că oamenii au început să vină acasă din Europa și în aceste condiții, se aplică măsurile specific. “Persoanele care vin atât din zonele roșii cât și din cele galbene trebuie să rămână în izolare sau carantină pentru 14 zile, perioadă în care sunt monitorizate. Nu este firesc să împiedicăm întoarcerea acasă a celor care vin din alte țări dar sunt obligați să luăm aceste măsuri”, afirmă reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Deoarece zilele trecute, cadrele medicale au reclamat un deficit materiale de protecție, l-am întrebat pe prefectul Niculescu, care este în acest moment situația stocurilor. “Am avut o întâlnire cu toți reprezentanții spitalelor din județ și am făcut un recensământ al stocurilor de materiale sanitare, al medicamentelor și echipamentelor de protecție. Stocurile sunt în dinamică, ne asigurăm că acestea sunt în permanență refăcute și că personalul medical nu va suferi din lipsa acestor echipamente. Încercăm să anticipăm situații, să fim cu un pas înainte, s-a constituit un comitet de lucru format din personal medical, cu care discut zilnic sau de câte ori este nevoie pe acest subiect”, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Mediul de afaceri din Constanța, greu încercat în această perioadă așteaptă din partea autorităților o gură de oxigen la nivel fiscal.

George Niculescu a vorbit și despre constituirea unui grup de lucru pentru sprijinirea mediului economic din județul nostru. “Voi invita la discuții reprezentanții tuturor domeniilor de activitate afectate de această criză, în vin în minte câteva domenii extrem de importante în județul Constanța – turism, Horeca, transporturi. Țin legătura permanent și cu directorul Portului Constanța. Mă bucur să observ că, în domeniul naval, se fac eforturi în lupta împotriva coronavirusului. Cei de la CN APMC au conceput un plan de continuitate, având în vedere importanța strategică a porturilor maritime românești. M-am întâlnit cu Costel Stanca, directorul APMC, care m-a asigurat că activitatea portuară nu va fi perturbată. De asemenea, instituțiile importante din județul Constanța iau măsuri concrete împotriva răspândirii virusului COVID-19. Voi comunica deschis și transparent pe acest subiect. Am în vedere și aspectul economic, nu doar cel care ține de sănătatea publică”, mai spune George Niculescu.

Marți seară, ministrul de Interne Marcel Vela a anunţat că se suspendă activitatea de servire şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice organizată de restaurante, hoteluri, cafenele. Conformarea la măsurile anunțate de ministrul MAI, vor fi urmărite de Inspectoratul Județean de Poliție Constanța, dar pentru început va avea un caracter de prevenție, încercăm să nu intrăm în forță, a explicat prefectul.

“Dacă agenții economici nu vor respecta aceste recomandări vom trece și la măsuri coercitive. Știm foarte bine că în acest moment nu este o situație plăcută pentru dânșii, cheltuielile vor fi aceleași iar veniturile vor scădea, dar trebuie să înțeleagă toată lumea că aceste măsuri sunt luate pentru a împiedica răspândirea acestui virus”, a conchis Niculescu.

Reprezentantul Guvernului le-a transmis constănțenilor să aibă grijă de sănătatea lor, să călătorească cât mai puțin și să iasă din casă numai dacă au nevoie.

https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/administratie-locala/judetul-constanta-sub-efectele-epidemiei-covid-19-prefectura-se-implica-in-sprijinirea-mediului-economic-si-da-asigurari-ca-exista-stocuri-de-medicamente-715047.html

 

Adunarea Generală a acționarilor societății Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia, întrunită în ședință, a adoptat mai multe decizii care au fost publicate în Monitorul Oficial. Astfel, s-a aprobat, cu 6.264.800 acțiuni pentru, reprezentând 93,8878% din capitalul social constatarea încetării mandatelor de membri provizorii în Consiliul de Administrație al Șantierului Naval 2 Mai – SA, Mangalia, al lui Eduard Gabriel Matei, al Ancăi Ruxandra Neacșu și al Andei Nicoleta Onețiu.
Totodată, s-a aprobat, cu 6.264.800 acțiuni pentru, reprezentând 93,8878% din capitalul social, alegerea în calitatea de administrator provizoriu al societății, a următoarelor persoane: Anda Nicoleta Onețiu, Ionuț Cosmin Constantinescu și Iulian Drăgoi.

Onețiu este de un an de zile administrator provizoriu al Șantierului Naval 2 Mai SA, cu mandat reînnoit. Ionuț Cosmin Constantinescu este consilier local PNL în comuna Cerchezu, iar Iulian Drăgoi, consilier superior în cadrul Primăriei Mangalia.

Mandatele tuturor administratorilor provizorii vr fi pe o perioada de 4 luni, începând cu data de 06.02.2020, în condițiile O.U.G. nr. 109/2011 privind guvenanța corporativă a întreprinderilor publice.

https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/actualitate/cine-sunt-noii-administratori-ai-santierului-naval-2-mai-sa-de-la-mangalia-715033.html

 

♦ Cifra de afaceri a industriei auto locale, valoare care include businessul Dacia, al Ford şi al celor peste 400 de producători de componente, a urcat cu 5,2% în 2019 faţă de 2018, la 30 de miliarde de euro, potrivit datelor ACAROM ♦ Din valoarea de 30 mld. euro, Dacia şi Ford reprezintă aproximativ 8-9 mld. euro, în timp ce procentul ridicat este determinat de producătorii de componente ♦ Cei mai mari jucători din industrie sunt Automobile Dacia, cu afaceri de peste 5 mld. euro anual, Ford România, care a trecut în 2018 de 2 mld. euro, dar şi Grupul Continental, cu afaceri de peste 2,9 mld. euro, sau Star Assembly, divizia Daimler care produce cutii de viteze la Sebeş de peste 1,5 mld. euro anual ♦ În cele 12 zile de şomaj tehnic Dacia ar fi putut produce 16.800 de maşini, în valoare de cel puţin 200 mil. euro potrivit estimărilor ZF, luând în calcul un preţ mediu de 12.000 de euro cu TVA ♦ Dacia a fost la un pas de a trece pragul de 350.000 de unităţi asamblate pe piaţa locală în 2019, în condiţiile în care aceasta este capacitatea instalată a uzinei ♦ Ford a produs în 2019 aproape 141.000 de maşini, volum similar cu cel din 2019, în condiţiile în care în octombrie a intrat în producţie SUV-ul Puma, alături de EcoSport la Craiova.

În următoarele zile cei mai mulţi dacă nu chiar toţi cei peste 400 de furnizori de componente auto care produc în România îşi vor opri activitatea şi vor trimite cei peste 230.000 de salariaţi din industrie în şomaj tehnic, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). Numai astăzi Dacia a anunţat oprirea până pe 5 aprilie a producţiei şi implicit trimiterea în şomaj tehnic a celor 18.000 de angajaţi de pe platforma de la Mioveni, Pirelli la fel cu 4.000, iar Ford ieri cu 6.300 de salariaţi.
„În cel mult cinci zile toţi jucătorii din auto vor opri activitatea din cauza epidemiei de coronavirus, inclusiv cei care încă mai produc.

Industria auto are nevoie de suport în acest moment pentru a trece peste această perioadă“, a spus Adrian Sandu, secretarul general al ACAROM.

Problemele în industrie apar în contextul în care la nivel european toţi constructorii auto au anunţat oprirea producţiei auto, de la Porsche şi Rolls-Royce, la Volkswagen, Ford, Dacia, Nissan, Renault, Toyota, BMW, Mercedes-Benz, Fiat, Peugeot-Citroen-Opel.
Tot în industrie, Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, a suspendat producţia de la fabrica din Ulmi, judeţul Dâmboviţa, din lipsă de comenzi. Aici turcii produceau maşini de spălat şi aveau circa 500 de salariaţi, conform celor mai recente date ale ZF. Fabrica mergea, din datele existente, la jumătate din capacitatea maximă, fiind abia în primul an de funcţionare. La capacitate maximă ea trebuia să ajungă la 2,2 milioane de maşini de spălat şi la mai mulţi salariaţi.

Grupul Continental, cel mai mare producător de componente auto din România, cu peste 20.000 de angajaţi, continuă producţia pe piaţa locală, în condiţiile în care nu are niciun angajat infectat cu coronavirus, însă cum situaţia se poate schimba de la o oră la alta, compania ia în calcul toate scenariile.

„Continental monitorizează cu atenţie evoluţia coronavirusului atât la nivel internaţional, cât şi naţional. Compania se supune deciziilor şi măsurilor recomandate de autorităţile din ţară pentru prevenirea răspândirii acestuia. Până la notificări ulterioare, toate întâlnirile interne cu participanţi din locaţii diferite sunt ţinute online şi nu faţă în faţă. Delegaţiile interne, precum şi cele internaţionale sunt limitate la acele călătorii care au o importanţă critică pentru compania noastră“, au spus reprezentanţii companiei. Ei au subliniat că angajaţii din centrele de cercetare şi dezvoltare pot opta pentru mobile work dacă modul de lucru permite.

Cele şapte divizii ale grupului Continental prezente pe piaţa locală au rulat în 2018 afaceri cumulate de peste 14,6 miliarde de lei cu circa 20.000 de angajaţi şi un profit net de peste 1,8 miliarde de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor şi estimărilor ZF.

Anul trecut s-a atins un maxim istoric pentru industria auto locală, care reprezintă mai bine de un sfert din producţie şi 14% din PIB.

Cifra de afaceri a industriei auto locale, valoare care include businessul Dacia, al Ford şi al celor peste 400 de producători de componente, a urcat cu 5,2% în 2019 faţă de 2018, la 30 de miliarde de euro, potrivit datelor ACAROM.

https://www.zf.ro/auto/sfert-exporturile-romaniei-intra-somaj-tehnic-dacia-pirelli-arctic-au-anuntat-oprirea-productiei-urmatoarele-zile-iar-alti-furnizori-componente-auto-pregatesc-intre-somaj-tehnic-18999258

 

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a adoptat o serie de măsuri ce permit funcţionarea şi interacţiunea cu beneficiarii care implementează proiecte, limitând astfel răspândirea COVID-19, printre acestea numărându-se munca la domiciliu pentru o parte dintre angajaţi şi asigurarea electronică şi telefonică a audienţelor, a anunţat, miercuri, instituţia.

„Pentru a asigura continuitatea în regim normal de muncă, 50% dintre angajaţii fiecărei structuri vor veni alternativ la serviciu, cealaltă jumătate putând opta pentru telemunca de la domiciliu. Aceştia au obligaţia de a răspunde la orice solicitare profesională luând în calcul inclusiv posibilitatea de a reveni la birou dacă acest lucru este necesar pentru buna desfăşurare a activităţii structurilor din care fac parte”, se arată în comunicatul MFE remis AGERPRES.

O altă măsură luată de MFE pentru eficientizarea comunicării publice a fost punerea la dispoziţia publicului de instrumente pentru asigurarea electronică şi telefonică a audienţelor, precum şi aplicaţia HelpDesk prin care se oferă răspuns în maxim 36 de ore.

La nivel de Programe Operaţionale, au fost comunicate deja instrucţiuni adresate beneficiarilor Programului Operaţional Capital Uman (http://bit.ly/Instructiune_POCU), Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (http://bit.ly/InstructiunePOAT), respectiv beneficiarii Programului Operaţional Competitivitate (http://bit.ly/Instructiune_POC).

„Astfel se reglementează comunicarea la distanţă între beneficiari/parteneri şi Autorităţile de Management sau Organismele Intermediare, precum şi modalitatea de recuperare a întârzierilor acumulate în această perioadă. Suplimentar, beneficiarii de fonduri europene afectaţi de adoptarea măsurilor de urgenţă prevăzute de Decretul care instituie starea de urgenţă pot decide, împreună cu Autorităţile de Management sau Organismele Intermediare, să suspende contractele de finanţare încheiate conform legii”, potrivit sursei citate.

Consultările publice pentru stabilirea priorităţilor de finanţare în viitoarea perioadă de programare (2021-2027) anunţate şi demarate vor continua, în funcţie de disponibilitatea participanţilor.

În zilele următoare, Ministerul Fondurilor Europene va reveni cu informări şi clarificări la temele primite prin intermediul audienţelor online şi platformei HelpDesk.

https://www.agerpres.ro/economic-intern/2020/03/18/ministerul-fondurilor-europene-ia-masuri-pentru-functionarea-si-interactiunea-cu-beneficiarii-care-implementeaza-proiecte-in-contextul-covid-19–469265