Cu scopul de a veni in sprijinul agentilor economici, in cadrul Proiectului DANTE – a fost creat un INSTRUMENT DE RAPORTARE a tuturor problemelor intampinate pe Dunare, in derularea fluxului de marfuri. Accesati acest link si raportati problemele intampinate!
In calitate de partener care reprezinta „industria transportului naval” din Romania, in cadrul proiectului DANTE – Improving Administrative Procedures and Processes for Danube IWT, CONSTANTA PORT BUSINESS ASSOCIATION va informeaza, ca a fost creat un instrument/sistem de raportare in care transportatorii se pot loga/inscrie si raporta ulterior toate problemele ce sunt considerate o piedica in buna derulare a fluxului de marfuri, cat si alte informatii si documente de pe teritoriul Romaniei si nu numai.
In aceeasi masura sunt asteptate si informatii asupra unor bune practici din Romania si nu numai, care ar putea fi folosite pentru inlocuirea celor reclamate ca fiind piedici in alte zone.
Instrumentul este disponibil si in limba Romana si poate fi accesat de orice persoana care are ceva de raportat, prin simpla creeare a unui cont cu nume de utilizator si o parola personala, la linkul: https://www.prodanube.eu/administrativebarriers/.
Informatiile raportate pot fi accesate doar de catre raportori si ulterior de catre comisiile mixte de validare si analizare, din cadrul partenerilor la proiect si vor fi folosite doar in cadrul acestui proiect pentru a atinge scopul final.
Detalii despre proiect:
CONSTANTA PORT BUSINESS ASSOCIATION este partener in cadrul proiectului DANTE – Improving Administrative Procedures and Processes for Danube IWT, alaturi de Ministerul Transporturilor, Pro Danube Romania si Asociatia Armatorilor si Operatorilor Portuari – Fluviali din Romania, dar si de o serie de alti parteneri (autoritati relevante si organizatii internationale) din Austria, Ungaria, Bulgaria si Slovacia.
Proiectul DANTE este cofinanțat din fonduri ale Uniunii Europene (FEDER, IPA) în cadrul programului transnational Dunarea și va funcționa timp de 30 de luni (ianuarie 2017 – iunie 2019).
Acesta va fi implementat de un consortiu transnational format din 16 organizatii cofinantate și 12 parteneri strategici asociati (autoritati publice, companii de consultanta, universitati și ONG-uri) din 10 tari europene.
Mai multe informatii sunt disponibile la: www.interreg-danube.eu/dante
Proiectul DANTE isi propune sa identifice si sa elimine barierele administrative din domeniul transporturilor pe caile navigabile interioare (IWT), respectiv pe Dunare si afluentii sai navigabili, ca o initiativa comuna a sectorului privat si a autoritatilor publice la nivel national, responsabile pentru existenta acestor bariere.
DANTE se concentrează asupra a cinci domenii tematice în care barierele administrative reduc, în mod evident, eficiența operațiunilor, respectiv:
Politia de Frontiera, Taxe și Vama;
Autoritațile de navigatie/controlul traficului;
Autoritati portuare/administratii;
Administratiile navigabile și canalele;
Alte autoritati relevante care impun bariere (de exemplu: controlul sanatatii, gestionarea dezastrelor etc.)
Partenerii din cadrul proiectului vor dezvolta “bune practici” si metodologii referitoare la administrarea efectiva a activitatilor din domeniul transporturilor pe caile navigabile interioare.
Ulterior, solutiile propuse vor fi discutate cu autoritatile responsabile atat in cadrul workshop-urilor nationale, cat si la intalnirile Grupurilor de Lucru constituite la nivel Transnational.
Vor fi astfel furnizate informatii utile care vor facilita crearea unui cadru pentru discutarea barierelor administrative actuale in domeniul transporturilor pe caile navigabile interioare si care sa determine masuri de eliminare/reducere a proceselor birocratice, rezultand economii de timp, cat si costuri reduse pentru cei implicati in aceste activitati.