Noutati

Constanta Port Business Association este partener in cadrul proiectului DANTE – Improving Administrative Procedures and Processes for Danube IWT

CONSTANTA PORT BUSINESS ASSOCIATION este partener in cadrul proiectului DANTE – Improving Administrative Procedures and Processes for Danube IWT, alaturi de Ministerul Transporturilor, Pro Danube Romania si Asociatia Armatorilor si Operatorilor Portuari – Fluviali din Romania, dar si de o serie de alti parteneri (autoritati relevante si organizatii internationale) din Austria, Ungaria, Bulgaria si Slovacia.

Proiectul DANTE este cofinanțat din fonduri ale Uniunii Europene (FEDER, IPA) în cadrul programului transnational Dunarea și va funcționa timp de 30 de luni (ianuarie 2017 – iunie 2019).

Acesta va fi implementat de un consortiu transnational format din 16 organizatii cofinantate și 12 parteneri strategici asociati (autoritati publice, companii de consultanta, universitati și ONG-uri) din 10 tari europene. Proiectul are un buget total de 1.982.786,00 Euro, din care contribuția FEDR se ridica la 1.650.134,75 Euro si la contributia IPA 35.233,35 Euro. Mai multe informatii sunt disponibile la: www.interreg-danube.eu/dante

Proiectul DANTE isi propune sa identifice si sa elimine barierele administrative din domeniul transporturilor pe caile navigabile interioare (IWT), respectiv pe Dunare si afluentii sai navigabili, ca o initiativa comuna a sectorului privat si a autoritatilor publice la nivel national, responsabile pentru existenta acestor bariere.

DANTE se concentrează asupra a cinci domenii tematice în care barierele administrative reduc, în mod evident, eficiența operațiunilor, respectiv:

  • Politia de Frontiera, Taxe și Vama;
  • Autoritațile de navigatie/controlul traficului;
  • Autoritati portuare/administratii;
  • Administratiile navigabile și canalele;
  • Alte autoritati relevante care impun bariere (de exemplu: controlul sanatatii, gestionarea dezastrelor etc.)

Partenerii din cadrul proiectului vor dezvolta “bune practici” si metodologii referitoare la administrarea efectiva a activitatilor din domeniul transporturilor pe caile navigabile interioare.

Ulterior, solutiile propuse vor fi discutate cu autoritatile responsabile atat in cadrul workshop-urilor nationale, cat si la intalnirile Grupurilor de Lucru constituite la nivel Transnational.

Vor fi astfel furnizate informatii utile care vor facilita crearea unui cadru pentru discutarea barierelor administrative actuale in domeniul transporturilor pe caile navigabile interioare si care sa determine masuri de eliminare/reducere a proceselor birocratice, rezultand economii de timp, cat si costuri reduse pentru cei implicati in aceste activitati.

Toate acestea vor putea de asemenea conduce la aplicarea conceptului “Acelasi Fluviu – Aceleasi Reguli” la nivel transnational.

Sistemul de monitorizare pentru colectarea experiențelor utilizatorilor (susținut de un instrument online) va fi un element-cheie pentru implementarea cu succes a acestui proiect.

Relevanta proiectului pentru membrii Constanta Port Business Association este reprezentata astfel de posibilitatea de a indica problemele existente pe caile navigabile interioare, lipsurile legislative privind navigatia pe caile interioare, cat si de a face ulterior propuneri privind imbunatatirea procedurilor administrative pentru utilizarea eficienta a Dunarii.

Rezultatul va fi benefic transportului naval si intregii platforme portuare, iar pe cale de consecinta membrilor Constanta Port Business Association.