CLC Laurențiu Mironescu, Vicepreședinte al Constanta Port Business Association, analiza critică a stării actuale a Portului Constanța și a sectorului naval românesc
CLC Laurențiu Mironescu, Vicepreședinte al Constanta Port Business Association, invitat la publicația Replica Online în 4 aprilie 2025, a făcut o analiză critică a stării actuale a Portului Constanța și a sectorului naval românesc. Acesta a semnalat lipsa unei strategii coerente și actualizate, a avertizat asupra scăderii traficului de mărfuri și a subliniat nevoia unei abordări unitare și profesioniste pentru ca Portul Constanța să devină cu adevărat competitiv la nivel internațional.
Interviu Replica online:
„Laurențiu Mironescu a declarat că Portul Constanța, unde are o afacere de ani de zile, merge într-o direcție total greșită și riscă să devină total neatractiv pentru transportatori. Laurențiu Mironescu a afirmat că în afară de strategia de dezvoltare a Portului Constanța și a întreg sectorului naval scrisă în anul 1959 și care are 246 de pagini, nu mai există așa ceva, poate câteva documente care nu au niciun fel de relevanță în contextul actual.
Singura strategie pentru Portul Constanța și sectorul naval… în anul 1959
Mironescu a discutat și despre Portul Constanța unde are o afacere de mai mulți ani. Acesta consideră că Portul Constanța merge într-o direcție total greșită din cauza faptului că toți cei care vorbesc despre port și proiecte nu au habar despre complexitatea acestui domeniu.
„Portul Constanța are un potențial uriaș de dezvoltare pentru România. Este un obiectiv extraordinar de important pentru țara noastră care nu a fost tratat niciodată cu seriozitate. Portul Constanța a generat o oarecare atenție cu ocazia războiului din Ucraina, pentru că până acum era trecut la «și altele». Așa cum de fapt a fost tratat și transportul naval la și altele în atenția Guvernului. Eu fac un doctorat în istoria transportului naval și am avut ocazia să văd niște documente care ne arată exact cum ar trebui să arate o strategie de dezvoltare. Prima strategie de dezvoltare a transportului naval a fost elaborată în anul 1959 care nu a separat portul de transport naval. A făcut o radiografie chirurgicală în domeniu la vremea respectivă. Tot în acel document se scria că urmează să fie construit combinatul siderurgic de la Galați. După acea analiză chirurgicală s-a spus: ne trebuie flotă, trebuie să facem următoarele șantiere navale, iar pentru Portul Constanța tot ce avem noi acum, atunci s-a pus pe planșa de proiect.
Laurențiu Mironescu:
Acum nu mai există o astfel de strategie atât de bine definită pe toate palierele. Masterplanul de care se tot vorbește este de fapt un exemplu de «așa nu». Acum, de curând, s-a făcut strategia navală, un proiect finanțat de Banca Mondială, care este trimis spre promulgare. Eu, unul, nu sunt satisfăcut de cum arată. Este de fapt o strategie portuară, nu a sectorului naval care înseamnă de fapt flotă. Nu se uită la statele care gândesc serios această ramură și care își gândesc strategia ca pe o economie națională“, a afirmat Mironescu.
Laurențiu Mironescu a mai spus că situația actuală este una foarte tristă, mai ales că beneficiile aduse de devierea transportului de mărfuri din Ucraina și Moldova s-a terminat.
„Situația actuală este un foarte tristă. În momentul de față a trecut bunăstarea adusă de traficul deviat de Ucraina și Moldova pe la noi care s-a reflectat doar în anul 2023 când am avut un trafic de 92,5 milioane de tone. În 2024 am avut un trafic de mărfuri de 77 de milioane de tone, adică o scădere de 15 milioane de tone. Pentru acest an estimez o scădere de 12 milioane de tone de mărfuri. Logistic încă suferim. Avem sectoare unde stăm bine. De exemplu, Convex poate să opereze marfă mai mult decât Rotterdam, dar unde să o ducă din cauza transportului care este lent ca la 1900? Că este strategic Portul Constanța, că putem fi un hub, am mai auzit povești de genul și vom mai auzi. Din păcate nu cred că putem fi așa ceva. Noi nu putem fi predictibili, motiv pentru care suntem ocoliți. Dacă statul nu vede strategia ca pe un întreg, nu doar veriga Portul Constanța, nu vom ajunge nicăieri. Alții se mișcă mult mai repede ca noi. Dacă vom continua să mergem în această direcție vom ajunge rău. Îmi spunea cineva că vom ajunge să punem panseluțe pe cheurile din Portul Constanța. Traficul se va duce prin alte părți unde va găsi bariere mai lejere, unde va găsi facilități și predictibilitate“, a spus Mironescu.
Interviul integral poate fi citit si urmărit în materialul VIDEO pe site-ul publicatiei, la adresa Laurențiu Mironescu: În Portul Constanța o să ajungem să plantăm panseluțe pe cheuri. Video | replicaonline.ro