Noutati

Ordinul nr. 991/2020 pentru stabilirea porturilor şi a căilor navigabile interioare pentru care serviciul de pilotaj al navelor maritime şi fluviomaritime este obligatoriu şi a modului de derulare a acestui serviciu a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 434/22.05.2020 și va fi aplicabil începând cu data de 1 ianuarie 2021

 

Forma adoptată este rezultatul a numeroase demersuri ale Constanta Port Business Association și a unor ample consultări și dezbateri publice ulterioare, cu toți actorii reprezentativi.

Constanta Port Business Association s-a implicat și a acordat o atenție deosebită acestui proiect, apreciind că schimbarea modului de organizare și funcționare a serviciului de pilotaj în porturile maritime românești, este absolut necesară, ideea de concurență în serviciul de pilotaj nefiind benefică, deoarece acesta reprezintă un serviciu de siguranță și de interes public.

Această poziție este similară celei a Asociației Europene a Piloților Maritimi (EMPA) și consfințită de asemenea, de legiuitorul european prin Regulamentul UE nr. 352/2017 de stabilire a unui cadru privind furnizarea de servicii portuare și a normelor comune privind transparența financiară a porturilor.

Ordinul va trebui să asigure astfel, un sistem de pilotaj modern, sigur, similar modelelor de organizare europene.

Acesta va fi aplicabil începând cu data de 1 ianuarie 2021 și îl puteți consulta accesând acest link.

Atasamente