Noutati

Evenimentul „Portul Constanta pe Drumul Mătăsii” a avut loc miercuri, 5 aprilie 2017, la Gara Maritimă

Miercuri, 5 aprilie 2017, la Gara Maritima, a avut loc masa rotunda „Portul Constanta pe Drumul Matasii”, un eveniment organizat în premiera, de Compania Nationala „Administratia Porturilor Maritime” SA Constanta impreuna cu Constanta Port Business Association si Asociatia Drumul Matasii.

Evenimentul si-a propus sa evidentieze rolul Portului Constanta pe Drumul Matasii, in cadrul proiectelor de transport intermodal, potentialul sau de atragere a fluxurilor de marfuri si avantajele acestei rute de transport.

La evenimentul de miercuri, au participat reprezentanti ai ambasadelor din tarile de pe traseul Drumului Matasii – Azerbaijan, Kazahstan, Turkmenistan, China si Turcia, alaturi de oficiali din Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Externe, reprezentanti ai operatorilor portuari, delegati ai companiilor interesate de dezvoltarea afacerilor pe aceasta ruta, cat si autoritati locale.
Obiectivul evenimentului a fost aducerea impreuna a tuturor factorilor decizionali: autoritati de stat, autoritati portuare, companii private, cu scopul de a contribui cat mai eficient la dezvoltarea optima a coridorului de transport Asia – Europa, Portul Constanta avand astfel ocazia de a sublinia inca o data rolul sau important in aceasta configuratie.

Declaratii:
Viorel PANAIT, presedinte Constanta Port Business Association: „Transportul este o activitate in slujba comertului, iar noi, firmele din Portul Constanta traim intr-o realitate la care trebuie sa ne adaptam. Mediul de afaceri din port, impreuna cu Administratia Portului Constanta, ne exprimam interesul pentru dezvoltarea cooperarii pe coridorul Drumului Matasii pentru a atrage fluxuri noi de marfuri. Indiferent de forma lor, vrac solid, vrac lichid, containere, operatorii din port au abilitatea de a dezvolta facilitatile care sa faca posibil acest lucru“.

Nicolae Dan TIVILICHI, director general CN APM SA Constanta: „Acest eveniment este initiativa a trei entitati: CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, Constanta Port Business Association si Silk Road Association, reunind specialisti din domeniul transportului naval pentru a dezbate aspecte importante despre cooperarea dintre China si tarile de la Marea Caspica si Marea Neagra, in beneficiul tuturor. Portul Constanta a facut deja pasi importanti pentru a imbunatati cooperarea pe aceasta ruta de transport, a Drumului Matasii, prin semnarea unor protocoale de colaborare cu portul Qingdao din China, porturile Batumi si Poti din Georgia, portul Aktau din Kazakhstan si cu Serviciul de Stat pentru Transport Naval din Turkmenistan“.

Apti METIN, presedinte Asociatia Drumul Matasii: „Cand dezbatem conceptul Drumului Matasii, discutam despre un concept pe cat de larg raspandit, pe atat de diferit inteles. Este amplu discutat de catre politicieni, dar nu sunt destule proiecte care să il concretizeze. In acest cadru, astazi, venim cu o propunere clara pentru partenerii de pe vechiul si noul Drum al Matasii sa ia in considerare facilitatile pe care Portul Constanta si Dunarea le au pentru dezvoltarea tarilor noastre“
Alaturi de autoritatea portuara si de asociatia de business din port a fost prezent si primarul Constantei, Decebal Fagadau, care a vorbit despre legatura stransa dintre municipalitate si port, despre proiectele comune cu acesta, reiterand sprijinul municipalitatii fata de proiectele viitoare ale autoritatii portuare si ale operatorilor.

Stefan Muntoiu, reprezentantul CPBA, Simona Lascu, economist In cadrul biroului relatii internationale al CNAPMC, si Andreea Nistor, Vicepresedintele Asociatiei Drumul Matasii, au prezentat facilitatile portului Constanta, oportunitatile de investitii si demersurile facute de-a lungul ultimilor ani pentru dezvoltarea contactelor si relatiilor de colaborare de-a lungul acestei rute de transport.
Prezentarile le puteti descarca, accesand linkurile de mai jos:
Prezentare Constanta Port Business Association;
Prezentare CN „Administratia Porturilor Maritime” SA Constanta;
Prezentare Silk Road Association