Noutati

Cooperare Marea Neagră – Regiunea Caspică. Marfa pentru Uniunea Europeană conturează Middle Corridor, apar noi linii de transport prin Portul Constanța

Cooperarea dintre actorii din regiunea Caspică și operatorii din Portul Constanța devine o realitate.
Forumul Marea Caspică – Marea Neagră, organizat la Constanța pe data de 7 aprilie 2023 de catre Constanta Port Business Association CPBA si Ambasada Republicii Kazahstan în România a reusit sa polarizeze, în premieră, cei mai mari jucători din domeniul transporturilor din Kazahstan, Georgia, Azerbaidjan și România.

Inițiativa organizării evenimentului a venit din partea comunității de afaceri din zona Caspică, aflată în căutarea unor parteneriate cu operatori portuari din Constanța pentru derularea afacerilor, transporturilor către/dinspre Europa Centrală și de Est.
Discutatul Middle Corridor, inițiativa prin care se dorește dezvoltarea legăturilor de transport intermodale și combinate între Orientul Îndepărtat și Europa, folosind diferite rute, poate deveni astfel realitate pentru portul Constanța prin stabilirea unor parteneriate între operatorii din Kazahstan, Georgia și Azerbaidjan și mediul privat din România.

Constanța Port Business Association – CPBA numără printre membrii săi majoritatea operatorilor portuari din portul Constanța, investitori locali și internaționali, armatori fluviali și furnizori de servicii conexe activității portuare. Activă în mediul portuar de peste 30 ani, CPBA, ai cărei membri operează aproximativ 85% din volumele de marfă care tranzitează portul Constanța, reprezintă interesele membrilor săi în special pe linia promovării afacerilor la nivel național și internațional.

Forumul organizat 7 aprilie 2023 la Constanța, la hotelul Continental Forum a avut ca scop promovarea relației intermodale de transport dintre porturile caspice, portul Constanța și Dunăre pentru deservirea Europei Centrale și de Est.
Alături de transportatori maritimi, feroviari, intermodali, operatori și expeditori din Kazahstan au fost prezente la eveniment importante companii de transport și reprezentanți ai mediului de afaceri din Georgia și Azerbaidjan.
Importanța evenimentului este accentuată si de prezența reprezentantilor misiunilor diplomatice ale Turkmenistan, SUA, Serbia, Ungaria, Turcia si Ungaria.
Ambasadoul Georgiei in Romania, ES Tamar Beruchashvili si reprezentantul misiunii diplomatice a Republicii Kazakhstan in Romania au prezentat un mesaj politic ferm in ceea ce privește rolul important al portului Constanta pe coridorului MareaCaspică – Marea Neagră din perspectiva deservirii fluxurilor de marfă spre și dinspre Europa și impactul acestuia asupra propriilor economii naționale.
Evenimentul CPBA a fost sustinut de prezenta membrilor comunitatii portuare Constanta, a Administratiei Porturilor Maritime SA Constanta, a autoritatilor la nivel national si a oamenilor de afaceri din mediul economic roman, traderi, transportatori, expeditori și linii maritime de transport.
Ministrul Economiei – Dl Florin Spataru si Consilierul Primului Ministru- Dl Mihnea Drumea au exprimat pozitia politica a Romaniei care incurajeaza dezvoltarea relatiei portului Constanta pe Middle Corridor.

Evenimentul a oferit de asemenea ocazia prezentării unui prim proiect concret care conectează portul Constanța cu rețele logistice din regiunea Caspică – deschiderea liniei de transport Ro-Ro și de pasageri între portul Poti/Georgia și Portul Constanța /România, operațională începând cu luna aprilie 2023. Linia Ro-Ro pe relația Poti – Constanța va fi operată de companiile E 60 Shipping Line LLC – Georgia și Sea Container Services Constanța.

Constanța Port Business Association
08 aprilie 2023