Noutati

Constanța Port Business Association revine și solicită Comisiei Europene să se asigure că angajamentele Bulgariei privind dragarea Dunării sunt reale

 

Urmare a solicitărilor transmise de Constanța Port Business Association atât în atenția autoritatilor române, cât și a instituțiilor europene, referitoare la problema neefectuării lucrărilor de dragaj a Dunării pe sectorul aflat în administrarea autorităților bulgare, Europarlamentarii români s-au implicat și au înaintat în data de 12 martie 2018, o scrisoare deschisă în atenția Președintelui Comisiei Europene dl. Jean – Claude Junker, a Comisarului pentru Transport dna. Violeta Bulc, cât și a doamnei Karima Delli, Președintele Comisiei pentru Transport și Turism din Parlamentul European, exprimându-și astfel îngrijorarea și solicitând intervenția promptă a instituțiilor europene.

Urmare a acestor demersuri, autoritățile europene au informat că sunt conștiente de situația actuală în ceea ce privește condițiile de navigație în secțiunea comună româno – bulgară a Dunării, aceasta problemă fiind de asemenea urmarită și într-un context mai larg al Strategiei Uniunii Europene privind Dunărea.

Totodată, au subliniat faptul că autoritățile bulgare au semnat un contract de dragaj pe o perioadă de 3 ani de zile, cu posibilitatea de prelungire, astfel încât această activitate va fi asigurată pe termen mediu și lung și au asigurat România de sprijinul serviciilor Comisiei Europene în vederea rezolvării acestei probleme.

Având însă în vedere modul în care autoritățile bulgare au înțeles să trateze acest subiect în ultimii ani, în pofida promisiunilor și a angajamentelor asumate, cât și faptul că în urma verificărilor efectuate s-a constatat că societatea care a caștigat contractul (Cosmos Shipping AD Varna) nu are experiență în lucrări maritime și nu deține echipamente de dragare, Constanța Port Business Association a revenit și alături de Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța a solicitat instituțiilor europene, respectiv dlui. Henrik Hololei, Director General for Transport and Mobility, să se asigure că activitățile de dragare a Dunării efectuate de statul bulgar în sectorul comun româno – bulgar sunt reale.

Accesați aici solicitarea transmisă de Constanța Port Business Association

Atasamente