Oil Terminal S.A.

Oil Terminal S.A.

Date de contact

  • Constanta, Str. Caraiman Nr. 2, 900117
  • Telefon: 0241 702600
  • Fax: 0241 694833
  • Email: office@oil-terminal.com
  • Website: www.oil-terminal.com

Date de identificare

  • Reprezentant: Ciutureanu Viorel Sorin (Director General)
  • CUI: 2410163
  • Nr. Reg. Com: J13/512/1991

Reprezentând o locaţie strategică în zona Mării Negre, S.C. Oil Terminal S.A. Constanţa este cel mai mare operator pe mare specializat în vehicularea ţiţeiului, produselor petroliere şi petrochimice lichide şi a altor produse şi materii prime în vederea importului, exportului şi tranzitului.
S.C. Oil Terminal.S.A. Constanţa este cotată la Bursa de Valori Bucureşti, categoria a II-a şi are simbolul OIL pe piaţa bursieră.

Oil Terminal realizează prestaţii de:
– descărcare ţiţei, produse petroliere şi chimice lichide din nave maritime în rezervoare;
– descărcare produse produse petroliere şi chimice lichide din cisterne CF în rezervoare;
– descărcare produse produse petroliere şi chimice lichide din cisterne CF în nave maritime/barje fluviale prin transbord direct;
– încărcare ţiţei, produse petroliere şi chimice lichide din rezervoare în nave maritime/barje fluviale;
– descărcare dintr-o navă maritimă în altă navă/barje prin transhipment direct;
– depozitare în rezervoare.
Dintre produsele manipulate se pot menţiona: ţiţeiul, păcura, motorina, benzina, petrolul reactor, uleiurile, leşia de sodă caustică, îngrăşămintele lichide, metanolul, octanolul, o-xilenul, benzenul, toluenul, biodieselul, bioetanolul.
Oil Terminal este conectat prin conducte de transport ţiţei cu toate rafinăriile din România.

Oil Terminal deţine depozite pentru stocarea produselor petroliere şi un terminal petrolier situat în incinta Portului Constanţa.
În ceea ce priveşte capacitatea totală de depozitare din Oil Terminal. S.A., aceasta este de circa 1,7 milioane metri cubi repartizată în trei depozite (Nord, Sud şi Port). Principalele capacităţi de depozitare se află în Depozitul Sud (900.000 m3), construit la începutul anilor 1970, care este şi cel mai mare din sud-estul Europei.
Terminalul petrolier este amplasat în molul 4 din incinta Portului Constanţa, danele 69-79. Acesta are în exploatare 7 dane operative dintre care 6 au adâncimi de 12,80 m şi lungime de 325 metri – danele 69-76, iar dana 79 are adâncimea de 17,50 m şi lungimea de 393 metri, permiţând operarea navelor cu o capacitate de până la 150.000 tdw.

Operatorul Oil Terminal poate efectua o gamă variată de operaţiuni speciale, dintre care se pot enumera:
– Oil Terminal are în dotare singura dană petrolieră din vestul Mării Negre cu pescaj ce poate asigura descărcarea/încărcarea navelor de capacitate 150 mii tdw. Costul transportului pe mare fiind influenţat de capacitatea navelor, această facilitate de operare a navelor de mare tonaj, este în beneficiul traderilor/clienţilor Oil Terminal. Se pot descărca nave de capacitate mare, iar ulterior marfa să se încarce în vapoare mai mici, funcţie de posibilităţile de primire din alte porturi.
– reţeaua de conducte ce leagă cele 7 dane petroliere între ele asigură posibilitatea efectuării de transborduri de marfă între două nave acostate la două dane diferite;
– prin montarea de pompe pe cheul unei dane, se pot descărca barje fluviale încărcate cu benzină;
– după descărcare benzină şi spălarea barjelor, acestea se încarcă cu motorină şi expediază pe Dunăre către ţări riverane. Astfel barjele circulă tot timpul pline, ceea ce este în avantajul proprietarilor acestora.