Comunicate de presa

Hotararea executorie a Tribunalului Constanta – pasul spre normalitate asteptat de comunitatea portuara

Constanța, 7 martie 2016

Comvex S.A. si Organizatia Patronala „Operatorul Portuar” Constanta au initiat o actiune in instanta. Ei au aratat faptul ca 4 (patru) dintre cei 6 (sase) membri ai Consiliului de Administratie ramasi dupa demisia lui Lucian Balut au fost numiti ilegal. Acestia sunt: Tudor Baltă, Viorel Olea, Marcela Frigioiu – Director Economic al fostului primar Radu Mazare și Adrian Cighi – eminenta cenusie a Fondului Proprietatea.

Niciunul dintre ei nu a fost numit cu respectarea cerintelor legale.

Prin urmare si hotararile subsecvente adoptate de catre acest Consiliu de Administratie vor trebui anulate de la caz la caz, in functie de cvorum si majoritatile constituite pentru adoptarea acestora, pe parcursul ultimilor 4 ani.

Prin sentința din data de 07.03.2016 pronunțată de către Tribunalul Constanța în dosarul nr. 854/118/2016 s-a dispus suspendarea hotărârilor AGOA nr. 5/22.12.2014 (pct.3), nr. 7/12.04.2016 și a hotărârii AGOA din data de 29.03.2012, hotărâri prin care au fost numiți ilegal 4 dintre membrii Consiliului de Administrație ai CN APM, respectiv Tudor Baltă, Viorel Olea, Marcela Frigioiu și Adrian Cighi.

Hotararea este executorie.

Urmeaza anularea hotararilor ale caror efecte au fost suspendate.

Aceste 4 (patru) persoane au adoptat in mod sistematic, cu buna stiinta, hotarari vatamatoare Comunitatii Portuare, ceea ce a atras constant protestele publice ale Sindicatelor si Patronatelor Portuare. Deciziile adoptate in dispretul mediului economic si intereselor sociale ale lucratorilor portuari au avut efecte negative asupra activitatii Portului, obiectiv de interes economic national.

Prin decizia justa a instantei s-a ajuns la situatia de normalitate asteptata de intreaga Comunitate portuara, in care prin suspendarea efectelor hotararilor care i-au numit, acesti oameni nepriceputi (a caror calificare nu a putut fi confirmata printr-o procedura de selectie asa cum aceasta este reglementata prin OUG nr. 109/2011) si care au influentat intr-un mod nefast destinele sociale, profesionale si economice ale lucratorilor din port, nu mai pot sa o faca. Aceasta decizie impiedica prin urmare actiunile unor oameni care nu au dovedit printr-o selectie calificarea lor pentru gestionarea unui proces economic atat de complex, Portul Constanta.

Totodata, se ofera premisele Guvernului pentru implicarea activa in procesul de solutionare a problemelor de la Portul Constanta.

###

Despre Organizația Patronală ”Operatorul Portuar” Constanța
Reunește 37 de companii care își desfășoară activitatea pe domeniul portuar.
În cadrul companiilor membre ale Organizației Patronale își desfășoară activitatea peste 6.000 salariați, ceea ce reprezintă mai bine de 60% din numărul total de persoane angajate pe domeniul portuar.
Companiile membre ale Organizației Patronale, prin activitatea desfășurată, contribuie cu peste 85% la veniturile Administrației Portului Constanța (CN APM).
Contribuția Organizației Patronale la bugetul local prin activitatea desfășurată este de peste 1 milion de euro în anul 2014.
Contribuția Organizației Patronale la bugetul de stat este de aproximativ 19 milioane de euro in anul 2014.